Verdachte werd vervolgd voor een vermeende oplichting ten bedrage van om en bij de € 1,3.000.000,00.
De Rechtbank volgde echter de stelling van mr. Buytaert dat er, ook juridisch, geen sprake was van strafbare oplichting waardoor diens cliënt over de ganse lijn werd vrijgesproken.
De verdachte stond terecht voor 12 vermeende brandstichtingen. Het openbaar ministerie vorderde 4 jaar effectieve gevangenisstraf, maar de rechtbank achtte de twijfel in het dossier te groot om de verdachte te veroordelen.
"Zijn advocaat Yen Buytaert deed dat echter af als nonsens. Hij vroeg met succes de vrijspraak voor zijn cliënt. “De speurders hanteerden een tunnelvisie”, pleitte de raadsman. Tijdens het onderzoek kwam een andere verdachte in beeld. Hij had een sleutel van de garage waar de zwaarste brand ontstond en dook de morgen na de brand plots op aan dat gebouw. Wat deed hij daar en waarom was hij minder verdacht dan mijn cliënt? Bovendien oordeelde de branddeskundige dat die zwaarste brand niét aangestoken werd en een accidentele oorzaak kende. Een deskundige van de verzekeringsmaatschappij oordeelde nadien dat het vuur mogelijk ontstond door benzine onder de dieselwagen van mijn cliënt. Maar ook hij gaf geen uitsluitsel over de precieze oorzaak."
Door de vrijspraak werden de honderdduizenden euro's schadevergoeding die de verzekeringsmaatschappijen eisten, integraal afgewezen.
De Brugse correctionele rechtbank heeft een negentienjarige Roemeense veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf met uitstel voor diefstal van een horloge. (...) verborg de buit in haar vagina, maar viel door de mand bij een botscan. Het openbaar ministerie had zes maanden effectieve celstraf gevorderd, maar daar ging de Rechtbank dus niet op in.
Een man werd ’s avonds in Knokke-Heist aangesproken door een Roemeense man en een Roemeense vrouw. Ze vroegen hem de weg, waarna de vrouw het slachtoffer uitgebreid bedankte met een knuffel. De man besefte pas later dat zijn uurwerk van het merk Breitling verdwenen was.
De verdediging vroeg om de straf te beperken tot de reeds ondergane voorhechtenis. Meester Yen Buytaert benadrukte dat zijn cliënte geen geweld gebruikte en dat de buit aan het slachtoffer werd terugbezorgd.
Betrokkene mocht dezelfde dag nog de gevangenis verlaten.
De 20-jarige (...) is veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf met probatievoorwaarden omdat hij deze zomer in een vol station van Oostende begon te schieten op een andere man. “Het liep er vol met ouders en kinderen die van het strand kwamen”, stelde de procureur tijdens het proces. Er werd liefst 5 jaar effectieve celstraf gevorderd voor onder meer poging doodslag, maar de rechter achtte niet bewezen dat hij het oogmerk had om te doden. De feiten speelden zich op woensdag 24 juli rond 18.30 uur af in het station van Oostende. Het was een mooie zomerdag geweest en veel mensen wilden na een dagje strand de trein terug naar huis nemen. Buiten aan de fietsenstalling kreeg de beklaagde het voor een eerste keer aan de stok met het slachtoffer. De man beschuldigde de Bredenaar ervan kort voordien z’n voordeur te hebben beschadigd. “Het slachtoffer wilde de rugzak van de beklaagde afnemen als onderpand. De discussie verplaatste zich naar de loketten, waar een vechtpartij ontstond”, aldus de procureur tijdens het proces.
De beklaagde haalde plots een klein Browning-vuurwapen boven en schoot twee maal in de richting van het slachtoffer. “En dat terwijl er mensen met kinderen rondliepen die net van het strand kwamen. Je kan je voorstellen wat voor een paniek er ontstond. Op de camerabeelden zie je één meisje zelfs naar haar been grijpen. Ze werd gelukkig niet geraakt door een kogel, maar mogelijk voelde ze wel één van de hulzen”, aldus het openbaar ministerie. Het slachtoffer - zelf helemaal geen onbekende voor de politie - probeerde aan de schutter te ontsnappen, maar die loste even verderop nog een schot. Uiteindelijk nam de schutter de vlucht en sprong hij in de vaargeul om aan de politie te ontsnappen. De politie kon hem korte tijd nadien toch in de boeien slaan.
Vijf jaar cel gevorderd Het parket bracht (...) voor de rechtbank onder de kwalificaties van poging tot doodslag, bedreigingen, verboden wapendracht en bezit van munitie. “Het wapen was geladen met drie kogels. De beklaagde richtte het met gestrekte arm op het slachtoffer. Hij mag van geluk spreken dat de kogels niet afketsten en andere slachtoffers maakten. Ik vorder een effectieve celstraf van 5 jaar”, aldus het openbaar ministerie. Dat kwam mede omdat (...) al veroordeeld werd voor geweldsdelicten.
De advocaat van de beklaagde, Yen Buytaert, vroeg de vrijspraak voor poging tot doodslag. Voor de bedreigingen drong de raadsman aan op een voorwaardelijke straf. “Mijn cliënt was op de dool en is te ver gegaan in het verdedigen van zichzelf. Hij heeft wel spijt van wat er gebeurd is”, pleitte de advocaat. “Op het moment van de schoten stond hij heel dicht bij het slachtoffer. Hij moest bijna moeite doen om hem te missen en richtte wel degelijk naar de grond”, aldus Buytaert.
Straf met uitstel onder probatievoorwaarden De Brugse strafrechter bleek oren te hebben naar die uitleg. “Het richten van een pistool naar de grond of voeten en benen is in deze zeer concrete omstandigheden niet te bestempelen als poging doodslag”, was de motivatie van de rechtbank in het vonnis. (...) werd wel schuldig bevonden aan bedreigingen, verboden wapendracht en bezit van munitie. Daarvoor kreeg hij 2 jaar cel, maar met probatievoorwaarden.
De moeder en dochter uit Knokke die minstens 155 slachtoffers over heel Vlaanderen oplichtten, kennen hun straf.
“Ik denk niet dat de dochter zo’n feiten zou gepleegd hebben zonder de ‘bijzondere opvoeding’ die ze kreeg. Het is bovendien ongelofelijk dat de moeder zo naar haar dochter wijst”, sprak de procureur streng.
De rechter ging mee in het verhaal en legde de moeder de zwaarste straf op. Zij kreeg een effectieve celstraf van vier jaar. Dochter Sherlyn - die twee maanden na haar aanhouding al werd vrijgelaten - stapte dan weer opgelucht uit de rechtbank. Zij kreeg twee jaar celstraf met uitstel en is daar tevreden mee. “Voor haar is dit een tweede kans. De hele zaak kan nu als een afgesloten hoofdstuk beschouwd worden. Dit is de eerste dag van haar nieuw leven”, zegt haar advocaat Yen Buytaert. Sherlyn kreeg wel verschillende voorwaarden opgelegd. Zo moet ze psychologische begeleiding volgen en een vast adres hebben, iets wat volgens meester Buytaert geen problemen zal opleveren.
"Voor haar is dit een tweede kans. De hele zaak kan nu als een afgesloten hoofdstuk beschouwd worden. Dit is de eerste dag van de rest van haar leven." - Meester Yen Buytaert